Nummer 18 - oktober 2014
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  Archief
 
 
 
Nieuwsbrief   Logo
Nieuws van instituten

Interstavendag

InterstavendagOp donderdag 2 oktober 2014 werd de Interstavendag gehouden in het Evoluon te Eindhoven. De organisatie was in handen van huisartsopleiding Maastricht, die tevens haar 40 jarig bestaan vierde. Het thema was 'Innovatie van onderwijs'. In die lijn was ook de opzet van de dag: anders dan anders.

Geen plenaire lezingen, geen zaaltjes, geen workshop en geen powerpoints. Wel een open markt met stands verdeeld over drie ringen, vrije verkoop, ongedwongen deelname, discussiecapsules en veel tijd voor informele contacten.

Ring 1
Op ring 1 kon spelenderwijs geleerd worden. De dames van Huisartsopleiding Nederland hadden een spel rondom de allocatie van opleidingsplaatsen. Naast hun stand kon je 'ervaringsleren' met de mensen van Stichting GIPS: communiceren zonder gêne met mensen met een beperking.

Ring 2
Op ring 2 vooral inhoudelijke bijdragen van alle afdelingen. We zagen stafleden met een schort voor, een koksmuts op, op ski's, met een koffer, met pingpongballen en een communicatiewiel.

InterstavendagRing 3
Op ring 3 stands van veelal externe gasten, zowel profit als non profit. Er werd bijvoorbeeld een I-book gedemonstreerd over cardiovasculaire aandoeningen en een bevlogen beginnend huisarts uit Italië toonde tal van mogelijkheden van kennisdelen en meningsvorming door social media.

Discussiesessies
De discussiesessies in de mini theaters werden goed bezocht, al was het best lastig om die plekken op de juiste tijd te vinden. "Meer mannen moet, geen verlenging van de opleiding en meer maatschappelijk handelen". Boodschappen waar we best iets mee kunnen.  Een aantal discussieleiders werd na afloop uitgedaagd om in een 'elevator pitch' de belangrijkste bevinding op beeld te laten vereeuwigen.

All in the game
Al met al een gevarieerde dag. Het was onze bedoeling om een soort 'flipped' classroom te creëren met veel flexibiliteit en tal van ontmoetingsmomenten. Dat is wel gelukt, maar er zaten ook risico's aan. De sturing had wat meer gemogen, en thuis raken in zo'n gebouw is best lastig, ook voor ons. Als we het nog eens moesten doen, dan wisten we veel meer!
Maar dat is nu eenmaal all in the game, bij innovatie.

Voor een impressie van de Insterstavendag ga je naar het youtube kanaal van Huisartsopleiding Maastricht.

Yvonne van Leeuwen en Babette Doorn
Huisartsopleiding Maastricht

Naar boven